SPOR HABERCİLİĞİ

Spor haberciliği habercilik türlerinden biridir. Spor haberciliği en genel şekilde “spor konusunda habercilik yapmak”, “konusu spor olan haberler yapmak” şeklinde tanımlanabilir.

Spor haberciliği, her ne kadar haberciliğin bir türü olsa da diğer habercilik türlerinden ciddi biçimde farklılaşmaktadır. Söz konusu edilen farklılaşma sadece işlenilen konuyla sınırlı değildir.

Spor haberciliği konu ve içerik, teknik ve teknolojik, işleyiş, personel ve hedef kitle anlamında diğer habercilik türlerinden oldukça farklıdır.

Spor haberciliği adından da anlaşıldığı üzere konu ve içerik olarak sporu işlemektedir. Bugün Türkiye’de aralarında futbol, basketbol, at yarışı, güreş gibi spor dallarının da bulunduğu 63 spor federasyonu bulunmaktadır.

Spor haberciliği diğer habercilik türlerine oranla daha az maliyetlidir. Haber konusu ve haber olayı arama, ulaşma ve diğer haber üretim maliyetleri spor haberciliğinde çok daha düşüktür. Bunun en önemli nedeni ise haber kaynaklarının spor habercilerine ulaşmada istekli ve hevesli olmasıdır.

Habercilik türlerine göre ciddi bir biçimde farklılaşır. Örneğin ekonomi haberciliğinin hedef kitlesi ekonomi dünyasının aktörleri, yatırımcılar, özellikle de küçük yatırımcılar, neredeyse tamamen orta yaş ve üzeri erkekler, gelir ve eğitim anlamında üst gruplar gibi bir kategoriyi ifade etmektedir.

Spor haberciliğinin hedef kitlesi içinde ağırlıklı bir yer tutan çocuklar ve gençler özellikle basın için önemlidir. Bu grup basın için yeni bir okur kitlesini ifade etmektedir. Çocuklar ve gençler basının yeni okurlarıdır.

Spor haberciliği ve habercilik yapan KİA herhangi bir spor dalıyla ilgili farkındalık, gündem ve kamuoyu oluşturabilir.Sıralanan bu farklı niteliklerinin yanı sıra hedef kitlenin konuyu bilse de olayı, karşılaşmayı görse de dinlese de hem de yerinden tribünden izlese de haberiyle yorumuyla tekrar okumak, görmek, izlemek isteyeceği tek habercilik türü spor haberciliğidir.

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star